تار و پود مشکلات در قالیچه دوروی ترکمن
بجنورد- ایرنا- قالیچه دوروی دویدوخ در رازوجرگلان خراسان شمالی با نقش و نگارهای منحصر به فرد که حاصل سرپنجه های هنرمندانه دختران این منطقه مرزی است، حال و روز خوشی ندارد و بافندگان با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند.
به دعوت یکی از دوستان سر از روستایی درآوردم که پاتوق قالیبافانی هنرمند است، فضای دلبازی که آرامش خاصی دارد و تا چشم کار میکند، قالی و فرش به شکلی زیبا و با رنگ هایی شاد در ایوان خانه ها خودنمایی می کند.
قدم در ایوان خانه ای می گذاریم که بوی نخ و ابریشم آن اولین چیزی بود که به مشام می رسد و صدای تَق تَق زدن گره های رنگی بر دار سفید قالی فضای خانه را به سبک خود آهنگین کرده بود.
پشت دار قالی زن میانسالی نشسته و رج می زند، مهارتش خیره کننده است به گونه ای که قلاب را ماهرانه در دست راستش نگه می دارد و پس از هر گره زدن در انتها نخ بریده می شود تا با خلق آثاری زیبا، دوشادوش مردان سرزمین اسب و ابریشم قدمی بزرگ برای توسعه مشاغل روستایی و کمک به معیشت خانواده برداشته باشد.
فارغ از رنگ پاشی در دارهای قالی و خلق آثاری زیبا و رنگارنگ، پوشش اهالی نیز رنگارنگ و چشم نواز است، انگار که با رنگها زندگی می کنند و عاشق رنگ و رنگپاشی روی دار هستند.
این زن میانسال که به گفته خود از همان سنین کودکی از بافندگان فرش دوروی ابریشم بوده و اینک نیز همدم قالی، پود و ابریشم است، می گوید: از ۱۱ سالگی قالیبافی را از مادرش آموخته است و همچنان در سن ۵۵ سالگی این هنر آباء و اجدادی را با علاقه فراوان و برای تامین معیشت خانواده ادامه می دهد.
خانم چابک می افزاید: صاحب پنج فرزند دختر و ۲ عروس هستم و همگی آنها این هنر را از من آموخته اند و مشغول به این حرفه هستند.
وی با گلایه از مشکلات جسمی نظیر پادرد، کمردرد و ناراحتی چشم به عنوان تنها ثمره سالها کار و زحمت در این حرفه؛ به نبود بیمه اشاره میکند و میگوید: با وجود سالها فعالیت در عرصه قالیبافی، هنوز بیمه نیستیم.
چابک می گوید: سرعت و مهارت قالیبافی من در جوانی بسیار بیشتر از هم اکنون بود، اما با مشکلات جسمانی که پیدا کرده ام دیگر آن سرعت را ندارم ولی با این وجود هنوز هم این هنر را دنبال می کنم.
این خانم قالیباف با بین اینکه هر ساله گردشگران زیادی برای بازدید از این روستا و خرید قالی به این روستا سفر می کنند، می افزاید: گرچه از شهرهای اطراف برای خرید و برخی کشورهای خارجی برای بازدید و عکاسی به این روستا می آند ولی توسعه این صنعت نیازمند حمایت بیشتر مسوولان و معرفی بیشتر آن است.